"Heavenly deep" Toppad avocadosalsa

"Heavenly deep" Toppad avocadosalsa
Foto: TV4

"Heavenly deep" Toppad avocadosalsa

Av: Pehr - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

30 min

"Heavenly deep" Avocadosalsa med havets frukter och exotiska kulor marinerade i lime och sweet chili. Serveras med peppriga sesamkrisp. En fräsch blandning av skaldjur, söta frukter och exotiska kryddor.

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Dryckestips
Santa Carolina Reserva Semillon, art.nr. 6666, 69 kr
Ett vin med en härlig fruktighet som balanseras upp en gemytlig och ej överdriven syra.
Vinets fruktighet kommer att passa utomordentligt till fettman i avokadon och sötman i frukterna och hettan i chilin, samtidigt som syran kommer att ha en fin balans mot skaldjuren.

Pehr i Stockholm lagade även

Sotad fläskkarré

Lyxig chokladlasagne

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida

.

Ingredienser

Salsa

  • 0,5 honungsmelon
  • 0,5 nätmelon
  • 0,5 jättepapaya (eller 2 vanliga)
  • 3 avokador
  • 1,5 dl fryst mango
  • 1 dl frysta ärtor
  • 0,5 rödlök, tunt skivad
  • 15 skalade räkor
  • 2 dl kräftstjärt, skalade
  • 20 jätteräkor, skalade
  • citronsaft (lite)

marinad

  • 1,5 limefrukt, pressad
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 1 tsk citronpeppar

Garnering

  • 6 gröna musslor, i skal
  • 1 dl koriander, hackad
  • 6 kvistar dill

Pepprigt sesamkrisp

  • 12 vårrulledegsplattor (storlek små)
  • 0,5 dl svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

Salsa

  1. Använd ett kuljärn och gör kulor av honungsmelon, nätmelon och papayan.
  2. Lägg allt i en större bunke.
  3. Skiva löken så tunt du kan och lägg i bland frukten.
  4. Skär ner de frusna mangotärningarna i mindre bitar.
  5. Lägg i de frysta gröna ärtorna och den frysta mangon och blanda med frukten.
  6. Lägg även i räkor och scampi.

Marinad

  1. Rör ihop alla ingredienser, lime, chilisås, honung citronpeppar.
  2. Häll sedan hela blandningen över salsan och låt stå i ca 2 timmar.

Sesamkrisp

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pensla vårrulledegsplattorna med det uppvispade ägget.
  3. Lägg den penslade sidan neråt på en plåt, pensla sedan den andra sidan.
  4. Där strör du sedan rikligt med grovmalen svartpeppar samt sesamfrön.
  5. Vik plattan på mitten så det blir avlångt istället för fyrkantigt.
  6. Grädda i ugnen ca 7-9 minuter eller till de fått fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna.

Vid servering

  1. Gör kulor av avokadon och för att den inte ska mörkna så droppa lie citronsaft över.
  2. Precis innan servering lägger man i avokadon, kräftstjärtarna och den hackade koriandern.
  3. Rör om i salsan.
  4. Skeda upp lite marinad på musselköttet som du ska ha lossat ifrån skalet, men låt det ligga kvar där.
  5. Lägg upp salsan i portionsskålar se till att det blir jämt fördelat av allt.
  6. Toppa blandningen med musselskalet och en dillkvist.
  7. Lägg två stycken peppriga sesamkrisp till var och en.