"Heaven on earth" Sotad fläskkarré

"Heaven on earth" Sotad fläskkarré
Foto: TV4

"Heaven on earth" Sotad fläskkarré

Av: Pehr - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1h 15 min

"Heaven on earth" Sotad fläskkarré, chilihet champinjon, dragon- och ingerfärstomat serveras med friterad riskorg fylld med limeyoghurt och citrusfiléer och pitayha. Kanske ett lite annorlunda sätt att äta kött på, med färger och smaker som exploderar på tallriken.

Dryckestips
Santa Ana Reserve Ancelotta, 95309, 80 kr
Vinet har en fin ton av söt bärighet och en mjuk tanninstruktur, detta kommer göra att vinet harmoniserar med chilihettan i marinaden samt att honungen i limeyoghurten får en bra vapendragare.

Pehr i Stockholm lagade även

Avokadosalsa

Lyxig chokladlasagne

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 12 cm fläskkarré [ca 800 g]
  • 8 krm rökig grillkrydda

Risskål

  • 4 risdegsplattor
  • olja, till fritering

marinad

  • 1 msk honung
  • 2 tsk färsk ingefära, finriven
  • 2 dl olivolja
  • några stänk chiliolja om du har
  • 2 tsk sweet chilisås
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 krm malen kanel
  • 0,5 dl soja

Tomat

  • 4 kvisttomater, lite större
  • 1,5 dl dragon, hackad färsk, fransk eller vanlig
  • 1 dl olivolja, gärna chilismaksatt
  • 2 tsk chilifrukt, finhackad
  • 2 msk färsk ingefära, grovriven
  • 3 klyftor vitlök fint skivade
  • 4 champinjoner, normalstora, finhackade

Limeyoghurt

  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk honung, flytande
  • 1 krm salt
  • 2 limefrukter, rivet skal och filéer
  • 1 blodgrapefrukt
  • 1 apelsin
  • 1 pitahayan

Gör så här

Marinad

  1. Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
  2. Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och lägg ner i marinaden.
  3. Ställ bunken i plastpåse eller under lock. Kan du, så gärna ett dygn i förväg, annars låter du köttet stå framme en timme i rumstemperatur, sedan i kylskåp upp till en timme innan du ska tillaga köttet.

Limeyoughurt

  1. Filea citrusfrukterna och skala pitahayan. Filéa gör du genom att skära bort allt skal runt frukterna och sedan skära ut filéer/klyftor utan skinn av varje frukt.
  2. Skär stavar av pitahayan.
  3. Pressa ner vitlöksklyftorna i yoghurten.
  4. Rör i honungen och tillsätt saltet.
  5. Spara 4 st filéer av varje frukt samt 8 stavar pitahaya till garnering.
  6. Grovhacka sedan resten av filéerna.
  7. Rör ner bitarna i yoghurten.

Risskål

  1. Hetta upp olja i en kastrull.
  2. Sänk sedan ner ett rispapper åt gången i oljan och försök att bilda en skål samtidigt som pappret friteras, detta går fort så var beredd.
  3. Låt de sedan rinna av på lite hushållspapper.

Tomat

  1. Skär av topparna på varje tomat.
  2. Lägg topparna åt sidan, de ska användas vid servering.
  3. Gröp ur innehållet i varje tomat, grovhacka detta och lägg åt sidan.
  4. Häll i och hetta upp olivoljan i en kastrull.
  5. Lägg i chili, champinjonhack och ingefära.
  6. Sänk värmen till minimum och låt detta stå och dra i 10 minuter.
  7. Ta tomathacket och blanda med dragonen och de skivade vitlöksklyftorna.
  8. Låt detta stå och dra i en bunke ca 10 minuter.

Kött

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hetta upp en stekpanna med ytterst lite olivolja.
  3. Salta generöst på köttets båda sidor och krydda med den rökiga grillkryddan.
  4. Stek köttet nästan sotiga ca 2 minuter på varje sida.
  5. Ställ sedan in dem i 10 minuter.

Tomat, forts

  1. Ta under tiden fram tomathacket och lägg ner i chilioljan.
  2. Salta och fräs allt under stark hetta under någon minut eller två.

Vid servering

  1. Fram med tallrikar, ställ en riskorg på varje tallrik.
  2. Lägg i en stor klicka av limeyoghurten och stick ner en filé av varje frukt och två stavar Pitahayafrukt.
  3. Ställ en tomat på varje tallrik och fyll den med tomatchiliröran, sätt på tomatlocket på lite snedden.
  4. Lägg slutligen på en skiva fläskkarré.