Pasta frutti di mare med parmesanflarn

Pasta frutti di mare med parmesanflarn NY
Foto: Malin Jernkrook
Daniel Jernkrok SMK 2019
Daniel Jernkrok SMK 2019

Pasta frutti di mare med parmesanflarn

Av: Daniel Jernkrook

Från: Sveriges mästerkock

22 ingredienser

60 m

En omtyckt klassisk pastarätt med blandade skaldjur och smakrik tomatsås. Serveras med en knaprigt parmesanflarn.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 400 g durumvetemjöl
  • 5 ägg
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt

Frutti di mare

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 sardellfiléer
  • 1 msk kapris
  • 1 dl vitt vin
  • 400 g konserverade plommontomater
  • 1 kruka persilja
  • 2 tsk strösocker
  • salt
  • peppar
  • 300 g blandade skaldjur (räkor, musslor, bläckfisk, krabba)

Servering

  • 2 msk kapris
  • 2 dl rapsolja, till fritering
  • 100 g parmesanost

Gör så här

Pastadeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke eller direkt på bakbordet. Knåda degen ca 10 minuter och låt den sedan vila i en plastpåse minst 30 minuter.

Frutti di mare

  1. Hacka och svetta lök, fänkål, vitlök och chili tills att den nästan är genomskinlig. Hacka därefter ner sardeller och tillsätt pannan. Tillsätt tomatpurén och stek med någon minut.
  2. Tillsätt sedan övriga ingredienser förutom skaldjuren och persiljan och lått sjuda ca 30 minuter.
  3. Riv parmesan och lägg på en plåt på ett bakplåtspapper, baka av i ugnen ca 5 minuter eller tills att den börjar bli gyllene.
  4. Hetta upp rapsoljan i en kastrull till 180 grader och fritera kaprisen till dess att det nästan slutat fräsa om dem. Lyft upp kaprisen och lägg på hushållspapper.
  5. Kör pastan i pastamaskinen till önskad pastasort. Koka upp rikligt med pastavatten och salta tills att vattnet smakar som medelhavet. Koka pastan ca 3 minuter.
  6. Häll av pastavattnet och slå ner pastan i såsen, tillsammans med skaldjuren och den hackade persiljan.