Mozzarella in carozza

Mozzarella in carozza
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Mozzarella in carozza

15

8 ingredienser

Skulle man försöka sälja det vi kallar mozzarella till en av le zie skulle man ligga risigt till. I Italien ska mozzarellan vara dagsfärsk och gjord på buffelmjölk, inte på komjölk. Den mozzarella som säljs i Sverige har lite mindre smak, och bör helst användas som en ingrediens bland flera i en maträtt. Här smält mellan frasigt friterade brödskivor.

Ingredienser

portioner4
  • 8 skivor formfranska
  • 3 ägg
  • 0,5 msk mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 125 g mozzarella (helst buffelmozzarella)
  • 1 dl vetemjöl
  • solrosolja, till stekning (eller rapsolja)

Gör så här

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en djup tallrik.
  2. Skär mozzarellan i fyra skivor, ca 2 cm tjocka.
  3. Lägg en skiva mozzarella på hälften av brödskivorna och lägg de återstående brödskivorna ovanpå och tryck ihop försiktigt.
  4. Häll upp mjölet på en tallrik. Vänd brödskivorna i mjölet och därefter i äggblandningen.
  5. Värm upp oljan ordentligt i en stekpanna och fritera brödskivorna i ett par minuter på varje sida tills de är helt genomvarma och mozzarellan börjar smälta.
  6. Skär mozzarellabröden diagonalt till trekanter och servera dem varma.