Polpette di ricotta

Polpette di ricotta
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Polpette di ricotta

11

10 ingredienser

Om menyn innehåller en primo piatto med pasta och kött så serverar fastrarna något utan kött som secondo piatto, och då passar de härligt krispiga ricottaostbollarna med sin mjuka fyllning perfekt.

Ingredienser

portioner4
  • 250 g ricotta
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 3 msk persilja, finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1-2 dl ströbröd
  • smör (eller olivolja)
  • persilja, finhackad

Gör så här

  1. Separera äggulor och äggvitor. Vispa hastigt upp äggvitorna i en skål.
  2. Rör ihop ricotta, äggulor, mjöl, parmesan, persilja, salt och peppar till en jämn smet i en annan skål.
  3. Forma sexton bollar med händerna och lägg dem på ett fat.
  4. Häll upp ströbrödet på ett annat fat.
  5. Lägg med en sked ner en ricottaboll i äggvitan och lyft med hjälp av två skedar över bollen till fatet med ströbröd. Ös över ströbröd så att ricottabollen täcks runtom. Upprepa proceduren med resten av bollarna.
  6. Stek ricottabollarna i smör eller olivolja i en stekpanna. Skaka pannan försiktigt då och då och låt bollarna eftersteka på svag värme tills de är gyllenbruna.
  7. Strö över persilja och servera direkt.