Paella med kyckling och räkor på havreris

koket.se
Paella med kyckling och räkor på havreris
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Paella med kyckling och räkor på havreris

17 ingredienser

40 min

Zeina Mourtada lagar en enkel variant på den spanska klassikern paella! Härliga smaker i en och samma kastrull. Riset byts mot det mer klimatsmarta alternativet havreris.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 dl havreris
  • 2-3 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 g saffran
  • 400 g krossade tomater
  • 200 g frysta ärtor
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 300 g skalade räkor (gärna stora)
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • citron, i klyftor
  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Stek löken tills den är lite mjuk i en stor stekpanna i olja. Tillsätt kyckling, vitlök, paprika och stek lite till.
  3. Tillsätt paprikapulver, saffran, krossad tomat och smulade buljongtärningar. Koka upp och låt småkoka 10-15 minuter.
  4. Vänd i havreris, vatten, ärtor och låt allting sjuda under lock ca 13 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa grytan med räkor och låt dem bli lite varma.
  6. Garnera med hackad persilja och citronklyftor.

Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från paprika, persilja och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda paella. /Köket-redaktionen