Oxfilécarpaccio med snabb kimchi, halstrad kammussla och sesammajonnäs

Oxfilécarpaccio med snabb kimchi, halstrad kammussla och sesammajonnäs
Foto: Daniel Lakatosz
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Oxfilécarpaccio med snabb kimchi, halstrad kammussla och sesammajonnäs

23 ingredienser

45 m

Oxfilé är ju bara så gott! Så gott att man lätt kan äta den rå! Här väljer jag att gå in på det asiatiska spåret och servera det ihop med en snabb kimchi, halstrad kammussla, sesammajonnäs och löjrom! Det blir helt enkelt en magisk surf ´n turf. Och sommarmiddagen är räddad! /Daniel

Tips! Du kan förbereda allt och stek kammusslan precis innan servering.

Ingredienser

portioner

Snabb kimchi

  • 0,5 salladskål, tunt skuren
  • vatten
  • 2 msk salt
  • 3 salladslökar, finskurna
  • 2 msk gochujang, pasta
  • 3 msk risvinäger
  • 0,5 limefrukt, juice

Sesammajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 0,5 tsk mirin
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 3-4 dl rapsolja
  • salt

Carpaccio

  • 600-800 g oxfilé
  • 1 msk neutral olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 30 g smör, till stekning

Garnering

  • 4 tsk löjrom
  • rostade sesamfrön
  • tatsoi på kruka

Gör så här

Kimchi

  1. Lägg salladskålen i en skål och häll över vatten och salt. Krama salladskålen ordentligt med händerna. Låt stå och dra i ca 30 minuter.
  2. Häll av och krama ur det mesta av vattnet från salladskålen. Blanda i salladslök, gochujangpasta, risvinäger och limejuice. Blanda ordentligt och ställ i kylen minst i 30 minuter.

Sesammajonnäs

  1. Blanda äggula, risvinäger, sesamolja, mirrin och rostade sesamfrö till majonnäsen i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning med en elvisp eller en mixerstav. Smaka av med salt, häll över i en spritspåse eller en pipflaska och ställ i kylen tills den ska serveras.

Carpaccio

  1. Skär oxfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna mellan 2 plastfilmer och banka ut riktigt tunt.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna (riktigt hett) och salta och peppra kammusslorna.
  3. Stek ca 30-40 sekunder på ena sidan, vänd kammusslorna, ha i smöret och ös med smöret i ca 30-40 sekunder till. Ta bort från värmen och lägg över kammusslorna på en tallrik.
  4. Fördela köttet på 4 tallrikar. Spritsa över sesammajonnäs, ha på kimchi och lägg på en kammussla. Strö över rostade sesamfrön och garnera med tatsoi.