Ostpaj med karamelliserad lök och vegobacon

NYHET
ostpaj med karamelliserad lök
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Ostpaj med karamelliserad lök och vegobacon

1

15 ingredienser

1 h

Jennie bjuder på en riktig vardagsräddare: matpaj. Hon fyller den med karamelliserad lök, smarrig vegobacon och såklart en massa ost. En perfekt vardagsmiddag som funkar jättebra att både frysa och ha i matlådan.

Ingredienser

portioner4

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 3 gula lökar, tunt skivade (stora)
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 förp vegobacon [à 80 g]
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 250 g cheddarost, riven
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, neutral att steka i

Topping

  • 8 körsbärstomater
  • 2 salladslökar (blasten)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Nyp ihop mjöl, smör och vatten till en smulig deg. Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och ställ i kylen i 20 minuter. Förgrädda sedan i 10 minuter.

  3. Skiva löken och stek den i generöst med olja på medelvärme till gyllene och karamelliserad. Finhacka 2 msk timjan och låt steka med sista 2 minuterna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek vegobacon i olja tills gyllene och krispiga. Skär i mindre bitar. 

  5. Vispa ihop grädde, mjölk och ägg, salta och peppra. 

  6. Lägg den karamelliserade löken i botten av det förgräddade pajskalet. Lägg i det krispiga vegobaconet och den rivna osten. Häll på äggstanningen.
  7. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

  8. Dela tomaterna på mitten och hacka salladslöken (blasten). Toppa pajen med tomat, salladslök och ev mer timjan.
  9. Servera gärna med en härlig sallad.