Ost- och sillgratäng

Ost- och sillgratäng
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Ost- och sillgratäng

12 ingredienser

20 m

Klassiska svenska smaker i gratängform! Matjessill varvas med kokt potatis, ägg, örter, pepparrot och gräddfil. Toppa med västerbottensost och gratinera tills gyllene.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 3 ägg, kokta
  • 12 potatisar, kokta
  • 400 g matjessillfilé [2 burkar]
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 0,5 rödlök
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 2 dl grädde
  • 1 dl gräddfil
  • 2 dl Västerbottensost, riven

Servering

  • knäckebröd
  • somrig sallad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skiva potatisar och ägg. Strimla sillfiléer. Hacka dill, gräslök och rödlök. Riv pepparrot i grädden och blanda med gräddfil. Krydda med salt och peppar.
  3. Varva potatis, sill, örter, lök och kokt ägg i en ugnsfast form. Slå gräddblandningen över över formen och skaka den försiktigt så grädden rinner ner överallt. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg. Servera genast med knäckebröd och en somrig sallad till.