Örtstekt fläskfilé med rotsaksgratäng

koket.se
Örtstekt fläskfilé med rotsaksgratäng
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Örtstekt fläskfilé med rotsaksgratäng

23 ingredienser

45 m

Helstekt fläskfilé med mycket vitlök och rosmarin. Serveras med krämig gratäng gjord på rotselleri, potatis och morötter. Perfekt höstmiddag!

Se Sandra Mastio laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Örtstekt fläskfilé

  • ca 600 g fläskfilé
  • 1 msk havssalt
  • 1 msk svartpeppar
  • 5 klyftor vitlök, krossade
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 msk smör
  • 3 msk olivolja

Rotsaksgratäng

  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk malen muskot
  • 250 g potatis
  • 1 rotselleri
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraîche
  • 2,5 dl lagrad ost, riven
  • 3 msk persilja, finhackad

Servering

  • 150 g rucolasallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

Örtstekt fläskfilé

  1. Ställ ugnen på 125 grader.
  2. Putsa det rumstempererade köttet och gnid in saltet runt alla sidor. Smält smöret och häll ner olivoljan i en ugnstålig panna, lägg rosmarinen och vitlöken när smöret ”tystnat”. Lägg sedan ner köttet och stek på medelhög temp på alla sidor. Ös köttet under tiden du steker.
  3. Ställ köttet i ugnen, ca 15-20 min tills innertemperaturen når 65 grader. Ta ut köttet och lägg folie löst runt om, låt köttet vila i 15-20 min. Höj samtidigt ugnstempen till 225 grader.

Rotsaksgratäng

  1. Skala och riv löken och morötterna grovt och stek dem mjuka i smör och olivolja, då kryddar du med salt, peppar och muskotnöt.
  2. Skala och skiva potatisen tunt, ca 2 mm, gärna med en mandolin. Gör samma med rotsellerin. Lägg ner potatis och rotselleri bland morötterna och häll på buljong och crème fraiche, låt allt koka långsamt i ca 5-7 min. Vänd ner 1 dl ost i gratängen och häll ner den i en ugnsform, toppa med den resterande rivna osten och ställ in den i ugnen. Låt grönsakerna bli mjuka och osten gyllene, ca 20-30 min. Toppa med hackad persilja vid servering.

Servering

  1. Servera köttet uppskuret i skivor om ca 1 cm tillsammans med den krämiga gratängen och en kryddig ruccolasallad, svängd i lite olivolja och salt.