Örtstekt fläskfilé med rotsaksgratäng

57 röster
45 m
4
Örtstekt fläskfilé med rotsaksgratäng
Foto: TV4

Helstekt fläskfilé med mycket vitlök och rosmarin. Serveras med krämig gratäng gjord på rotselleri, potatis och morötter. Perfekt höstmiddag!

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Örtstekt fläskfilé

  • ca 600 g fläskfilé
  • 1 msk havssalt
  • 1 msk svartpeppar
  • 5 klyftor vitlök, krossade
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 msk smör
  • 3 msk olivolja

Rotsaksgratäng

  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk malen muskotnöt
  • 250 g potatis
  • 1 liten rotselleri
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 2,5 dl lagrad ost, riven
  • 3 msk persilja, finhackad

Servering

  • 150 g ruccola
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Örtstekt fläskfilé
    Ställ ugnen på 125 grader.
  2. Putsa det rumstempererade köttet och gnid in saltet runt alla sidor. Smält smöret och häll ner olivoljan i en ugnstålig panna, lägg rosmarinen och vitlöken när smöret ”tystnat”. Lägg sedan ner köttet och stek på medelhög temp på alla sidor. Ös köttet under tiden du steker.
  3. Ställ köttet i ugnen, ca 15-20 min tills innertemperaturen når 65 grader. Ta ut köttet och lägg folie löst runt om, låt köttet vila i 15-20 min. Höj samtidigt ugnstempen till 225 grader.
  4. Rotsaksgratäng
    Skala och riv löken och morötterna grovt och stek dem mjuka i smör och olivolja, då kryddar du med salt, peppar och muskotnöt.
  5. Skala och skiva potatisen tunt, ca 2 mm, gärna med en mandolin. Gör samma med rotsellerin. Lägg ner potatis och rotselleri bland morötterna och häll på buljong och crème fraiche, låt allt koka långsamt i ca 5-7 min. Vänd ner 1 dl ost i gratängen och häll ner den i en ugnsform, toppa med den resterande rivna osten och ställ in den i ugnen. Låt grönsakerna bli mjuka och osten gyllene, ca 20-30 min. Toppa med hackad persilja vid servering.
  6. Servering
    Servera köttet uppskuret i skivor om ca 1 cm tillsammans med den krämiga gratängen och en kryddig ruccolasallad, svängd i lite olivolja och salt.
9 september 2017
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...