Örtrisotto med pilgrimsmusslor och rucola
Örtrisotto med pilgrimsmusslor och rucola
16 ingredienser
45 m
Risotto alle Erbe Aromatiche - en festlig risotto med pilgrimsmusslor på en grön risotto med smak av färska örter.
Ingredienser
- 1 kruka basilika
- 1 kruka persilja
- 50 g bladspenat
- 1 dl Zeta extra jungfruolivolja classico
- 2 schalottenlökar, finhackade
- ca 1 dl Zeta olivolja
- 3 dl Zeta Arborioris Casa Di Luca
- ca 2 dl torrt vitt vin
- ca 1 l kycklingbuljong, varm
- 60 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån
- salt
- svartpeppar
- 8 pilgrimsmusslor
- 4 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
Servering
- rucolasallad
- Zeta olivolja
Gör så här
- Mixa örter, spenat och olivolja slätt i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt eventuellt lite vatten så går det lättare att mixa. Purén skall vara så tjock som möjligt.
- Värm buljongen i en kastrull för sig.
- Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess att riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
- Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen, lite i taget. Börja med 3-4 dl ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen.
- Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd. Det tar ca 18-20 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner 2 msk olivolja och parmesanost.
- Smaksätt risotton med örtpurén.
- Stek pilgrimsmusslorna hastigt i olivolja i en het stekpanna, ca 30 sekunder per sida.
- Fördela risotton på tallrikarna och garnera med musslorna och lite rucola. Ringla gärna över lite basilikaolja runt risotton.
TIPS!