Ört- och citrongrillad gårdskyckling med sky och grov mandelpotatisgratäng

Ört- och citron grillad gårdskyckling med sky och grov mandelpotatisgratäng
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ört- och citrongrillad gårdskyckling med sky och grov mandelpotatisgratäng

64

7 steg att laga

26 ingredienser

75 m

En höstig familjemiddag med helgrillad kyckling, gräddig och grov potatisgratäng på mandelpotatis och en smakrik skysås. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Grillad kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 1 citron
  • 2 chilifrukt
  • 3 kvist rosmarin, salvia och timjan
  • 1 vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • smör
  • 2 msk japansk soja

Potatisgratäng

  • 12 mandelpotatis
  • 6 klyfta vitlök
  • 4 schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2-3 dl grädde
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 knippe persilja

Gräddsky

  • skyn, från kycklingen
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • soja
  • dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Grillad kyckling
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör små snitt på kycklingens lår. Fyll kycklingen med citron, chili, örter och vitlök. Stoppa in lite under skinnet också. Gnid in med salt, svartpeppar, olivolja och soja.
  3. Lägg kycklingen i en form tillsammans med smör och ställ in i ugnen ca 1 timme beroende på kycklingen storlek.
  4. Ös kycklingen lite då och då under tiden. Det bästa sättet för att känna att den är klar är ju att "vrida" kycklinglår benet och se om det lossnar enkelt från" köttet".
  5. Potatisgratäng
    Borsta och skala potatisen lite, dela den i klyftor, skala vitlöken och skär schalottenlöken i grova ringar. Gnid in med olivolja, salt och svartpeppar och rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, så potatisen är halvklar.
  6. Tillsätt grädde och rikligt med parmesanost och grädda vidare i ca 15 minuter. För att få lite färg höj ugnen eller ge den lite på grillvärme, avsluta med grovhackad persilja.
  7. Gräddsky
    Tag upp kycklingen ut formen och låt vila. Den goda skyn som finns i formen tas om hand och kokas ner i kastrull med lite vitt vin och grädde. Smaksätt med lite soja och dijonsenap. Tag ur citronen ur kycklingen och pressa ur saften ner i skysåsen. Smaka av med salt och peppar.