Varmrökt laxstomp med abborre i kapprock och syrlig rödlök

Varmrökt laxstomp med abborre i kapprock och syrlig rödlök
Foto: TV4

Varmrökt laxstomp med abborre i kapprock och syrlig rödlök

Av: Ola Mattsson

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

Denna fiskrätt med lax och abborre är bara så god.

Se Ola Mattsson i Middagstipset här!

Ingredienser

portioner
  • 600 g abborrfilé
  • 100 g smör
  • dillkvist
  • salt
  • vitpeppar
  • aluminiumfolie
  • 400 g potatis
  • 100 g varmrökt lax
  • dill, Hackad (valfri mängd)
  • 40 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron
  • 1 rödlök, i skivor
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Abborrefilé:
  2. Smöra aluminumfoliet och lägg cirkaa 150 gram abborre på, krydda med salt och peppar samt lägg en dillkvist över fisken.
  3. Vik ihop foliet till ett paket så den blir helt tätslutet.
  4. Lägg paketet på grillen i cirka 6 till 8 minuter.
  5. Laxstomp:
  6. Koka potatisen till att den är helt färdig, häll av vattnet och låt den ånga av i 10 min.
  7. Krossa den sen med en ballongvisp och blanda i resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  8. Formar till stora ägg och lägg upp på tallrikar.
  9. Citron och dill-crème fraiche:
  10. Tvätta citronen och riv av skalet från halva citronen.
  11. Blanda i citronskalet i crème fraichen, smaksätt eventuellt med lite citronsaft.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Syrlig rödlök:
  14. Skiva rödlöken i 3 mm tjock skivor.
  15. Koka upp lagen och lägg sedan i rödlöken och låt den svalna i lagen.
  16. Garnera med den syrliga rödlöken.