Öjebysill

NYHET
Öjebysill
Foto: Köket.se
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Öjebysill

9 ingredienser

10 min + tid i kyl

"Orginalet på Öjebyröra görs på kräftstjärtar – vilket går lika bra om man har gäster som inte äter sill. Jag brukar säga att det lite är som en skagen, fast med en touch av kräftskiva." /Viktor Westerlind

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk kummin, rostad och mortlad
  • 50 g Västerbottensost, smulad
  • 1-2 tsk akvavit (O.P. Andersson eller liknande)
  • 1 msk färsk dill, finhackad
  • salt
  • 2 förp 5-minuterssill
  • ev färska örter (dill eller gräslök)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser (utom sillen) till en röra och smaka av med salt.
  2. Trimma sillfilén om det behövs, det vill säga kantskär filéerna lite på ryggen och eventuellt buken. Putsa bort lösa delar.
  3. Skär sillen i portionsbitar och torka bitarna torra.
  4. Vänd ner sillbitarna i röran. Låt gärna mogna i kylen i ett par timmar eller över natten.
  5. Strö gärna över lite färska örter som dill eller gräslök.