Vridna solros- och sesambaguetter

Vridna solros- och sesambaguetter
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Vridna solros- och sesambaguetter

17

7 ingredienser

Goda baguetter med solrosfrön, ett perfekt matbröd som är lätt att baka.

Ingredienser

portioner4
  • 0,5 förp jäst
  • 6 dl vatten, ljummet
  • 2 dl solroskärnor, rostade
  • 2 msk olja (med neutral smak, t ex rapsolja)
  • 1,5 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl
  • solrosfrön och sesamfrön, att strö ovanpå

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, solrosfrön, rapsolja, salt och det mesta av mjölet.
  3. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa en timme.
  4. Vält försiktigt upp degen på bakbordet (knåda den inte). Dela degen i 4 delar och forma varje till en baguette med hjälp av en degskrapa.
  5. Snurra baguetterna så att de blir vridna.
  6. Lägg baguetterna på en smord plåt eller på bakplåtspapper på en bakplåt.
  7. Låt baguetterna jäsa i 15–20 minuter. Pensla bröden med kallt vatten och strö därefter på solrosfrön och sesamfrö. Grädda i cirka 15–20 minuter i 225 grader.