Helstekt rotselleri med valnötter, parmesan och tryffel
Helstekt rotselleri med valnötter, parmesan och tryffel
7 ingredienser
1 h
Rotselleri och blomkål är allra godast att helsteka på det här sättet. Rotsellerin får en brynt fin yta och mycket av vätskan i rotfrukten dunstar under tillagningen. Det här är verkligen en personlig favorit. Grym som helvegetarisk rätt, men passar även som tillbehör till allt, gärna nötkött eller stekt fisk. /Tommy
Testa även en alternativ servering genom att skära den helstekta rotsellerin supertunt i skärmaskin och servera som carpaccio med lite olivolja, rostade nötter, parmesan, salt och peppar. Prova gärna att helsteka alla typer av rotfrukter.
Ingredienser
- 1 rotselleri [ca 600 g]
- 100 g smör
- 3 msk vatten
- 1 bananschalottenlök
- 1 dl valnötter, rostade
- 1 dl parmesanost, riven
- 40 g svart tryffel, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala rotsellerin och gnid in den med hälften av smöret. Krydda med salt. Baka mitt i ugnen 1 timme tills den är helt genombakad.
- Koka upp vatten och lök i en kastrull. Tillsätt resten av smöret i klickar under vispning.
- Ta ut sellerin ur ugnen och skär den i skivor. Skeda över lite schalottenlökssmör. Toppa med valnötter, parmesan och tryffel.