Ugnsbakad torsk med citron och mynta

Ugnsbakad torsk med citron och mynta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Ugnsbakad torsk med citron och mynta

14 ingredienser

30 min

Citronerna gör torsken underbart saftig. Skiva riktigt tunt så bli citronerna nästan knapriga under tiden i ugnen.

Ingredienser

portioner
  • 600 g torsk
  • 1 knippe mynta
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 citroner
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 gurka
  • 1 msk salt
  • 1 gul lök
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 dl olivolja
  • havssalt
  • vitpeppar
  • ev 6 rädisor
  • potatis, nykokt, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120-150 grader. Rulla ihop torsken till små paket och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla lite olivolja över fisken och strö över hackad mynta.
  2. Skiva en citron i tunna skivor. Lägg skivorna på torsken så att de täcker fisken helt. Dela de återstående citronerna i halvor och pensla snittytorna med olivolja. Ställ dem runt fisken i formen. Stek i ugn i 20-30 minuter, eller tills fisken är helt vit och citronskivorna knapriga.
  3. Finhacka löken. Tärna gurkan och blanda med 1 msk salt, låt stå och dra i 10 minuter i ett durkslag. Blanda olivolja med matlagningsyoghurt (tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning).
  4. Blanda yoghurten med gurkan, löken, och den hackade persiljan och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Lite skivad rädisa kan vara gott i yoghurtsåsen också.
  5. Servera torsken med såsen, de grillade citronerna och kokt potatis.