Torskrygg bourguignon

Louise Johansson profilbild
Louise Johansson profilbild

Torskrygg bourguignon

9

8 steg att laga

25 ingredienser

1,5 h

Torskrygg bourguignon à la Louise Johansson. Med smaker från den klassiska grytan boeuf bourguignon fast med fisk i huvudrollen.

Ingredienser

portioner4 portioner

Torskrygg bourguignon

  • 700 g torskrygg, med skinnet kvar, skuren i portionsbitar
  • 2 msk msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
  • salt
  • vitpeppar
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 200 g skogschampinjoner
  • 16 steklök (små)

Rödvinsås

  • 1 rödlök, strimlad
  • 2 morot, skalade
  • 1 palsternacka, skalad
  • 1 msk strösocker
  • 5 timjankvistar, spara lite blad till garnering
  • 2 msk smör till stekning + 2 msk till såsen
  • 5 dl rött fylligt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 5 dl vatten
  • salt

Palsternackspuré

  • 5-6 palsternacka, skalade
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk crème fraîche
  • En nypa socker
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Skär rotfrukterna i bitar om en centimeter. Fräs tillsammans med lök, timjan och socker i smör tills det gyllene.
  2. Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
  3. Palsternackspuré
    Skär palsternackorna i bitar om 2 centimeter. Koka mjuka i mjölk, grädde salt och vitpeppar.
  4. Häll 2/3 av vätskan i en separat bunke.
  5. Tillsätt smör, crème fraiche och en nypa socker och mixa palsternackorna till en slät puré. Späd och mixa i mer av mjölk- och gräddblandningen till önskad konsistens. Smaka eventuellt upp med lite mer salt och peppar.
  6. Tärna fläsket i bitar om en och en halv centimeter, dela champinjonerna och stek tillsammans med steklöken i hälften av smöret och oljan tills det blir gyllene. Ta upp och häll över i rödvinssåsen och håll varmt till servering.
  7. Salta och peppra torsken. Stek gyllene i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida, ös smöret över fisken medan du steker.
  8. Servering
    Lägg lite palsternackspuré på varje tallrik och en fiskbit ovanpå. Toppa med champinjoner, lök och sidfläsk och ringla över lite sås. Garnera med timjanblad och servera!