Torskrygg bourguignon
Torskrygg bourguignon
25 ingredienser
1,5 h
Torskrygg bourguignon à la Louise Johansson. Med smaker från den klassiska grytan boeuf bourguignon fast med fisk i huvudrollen.
Ingredienser
Torskrygg bourguignon
- 700 g torskrygg, med skinnet kvar, skuren i portionsbitar
- 2 msk msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
- salt
- vitpeppar
- 100 g rimmat sidfläsk
- 200 g skogschampinjoner
- 16 steklökar (små)
Rödvinsås
- 1 rödlök, strimlad
- 2 morötter, skalade
- 1 palsternacka, skalad
- 1 msk strösocker
- 5 timjankvistar, spara lite blad till garnering
- 2 msk smör till stekning + 2 msk till såsen
- 5 dl rött fylligt vin
- 2 msk kalvfond
- 5 dl vatten
- salt
Palsternackspuré
- 5-6 palsternackor, skalade
- 1 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 msk crème fraîche
- En nypa socker
- salt
- vitpeppar
Gör så här
Rödvinssås
- Skär rotfrukterna i bitar om en centimeter. Fräs tillsammans med lök, timjan och socker i smör tills det gyllene.
- Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
Palsternackspuré
- Skär palsternackorna i bitar om 2 centimeter. Koka mjuka i mjölk, grädde salt och vitpeppar.
- Häll 2/3 av vätskan i en separat bunke.
- Tillsätt smör, crème fraiche och en nypa socker och mixa palsternackorna till en slät puré. Späd och mixa i mer av mjölk- och gräddblandningen till önskad konsistens. Smaka eventuellt upp med lite mer salt och peppar.
- Tärna fläsket i bitar om en och en halv centimeter, dela champinjonerna och stek tillsammans med steklöken i hälften av smöret och oljan tills det blir gyllene. Ta upp och häll över i rödvinssåsen och håll varmt till servering.
- Salta och peppra torsken. Stek gyllene i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida, ös smöret över fisken medan du steker.
Servering
- Lägg lite palsternackspuré på varje tallrik och en fiskbit ovanpå. Toppa med champinjoner, lök och sidfläsk och ringla över lite sås. Garnera med timjanblad och servera!