700 g torskrygg, med skinnet kvar, skuren i portionsbitar
2 msk msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
salt
vitpeppar
100 g rimmat sidfläsk
200 g skogschampinjoner
16 steklökar (små)
Rödvinsås
1 rödlök, strimlad
2 morötter, skalade
1 palsternacka, skalad
1 msk strösocker
5 timjankvistar, spara lite blad till garnering
2 msk smör till stekning + 2 msk till såsen
5 dl rött fylligt vin
2 msk kalvfond
5 dl vatten
salt
Palsternackspuré
5-6 palsternackor, skalade
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk crème fraîche
En nypa socker
salt
vitpeppar
Gör så här
Rödvinssås
Skär rotfrukterna i bitar om en centimeter. Fräs tillsammans med lök, timjan och socker i smör tills det gyllene.
Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
Palsternackspuré
Skär palsternackorna i bitar om 2 centimeter. Koka mjuka i mjölk, grädde salt och vitpeppar.
Häll 2/3 av vätskan i en separat bunke.
Tillsätt smör, crème fraiche och en nypa socker och mixa palsternackorna till en slät puré. Späd och mixa i mer av mjölk- och gräddblandningen till önskad konsistens. Smaka eventuellt upp med lite mer salt och peppar.
Tärna fläsket i bitar om en och en halv centimeter, dela champinjonerna och stek tillsammans med steklöken i hälften av smöret och oljan tills det blir gyllene. Ta upp och häll över i rödvinssåsen och håll varmt till servering.
Salta och peppra torsken. Stek gyllene i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida, ös smöret över fisken medan du steker.
Servering
Lägg lite palsternackspuré på varje tallrik och en fiskbit ovanpå. Toppa med champinjoner, lök och sidfläsk och ringla över lite sås. Garnera med timjanblad och servera!