Örtris med saffransmarinerad kycklingfilé

Örtris med saffransmarinerad kycklingfilé
Foto: Danish Saroee
Laleh Maghonaki
Laleh Maghonaki

Örtris med saffransmarinerad kycklingfilé

Av: Laleh Maghonaki

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Örtris med saffransmarinerad kycklingfilé som serveras med saffranssås. Mums!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 l vatten
  • 4 dl basmatiris
  • 1,5 dl örter, dill, persilja och koriander
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 3 msk vatten
  • 2 dl cornflakes

Marinerad kyckling:

  • 400 g kycklingfilé
  • 1 förp saffran, löst i varmt vatten
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 tsk salt
  • 1 1 citron, saften av
  • 3 msk olja

Sås:

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör, till stekning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 msk crème fraîche (gärna med saffran smak)
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 1 msk ljus majsenaredning

Gör så här

  1. Koka upp vattnet.
  2. Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 2 liter.
  3. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor örter och salt.
  4. Låt koka i 5-8 minuter och häll sedan bort vattnet genom ett durkslag.
  5. Häll i olja och vatten i botten av en teflonkastrull.
  6. Lägg i cornflakes så att det täcker botten.
  7. Häll det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på mycket svag värme i cirka 25 minuter.
  8. Vänd sedan upp riset på ett stort fat.
  9. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.
  10. Blanda lite av riset med saffran och garnera med vacker form.
  11. Kycklingfilé med saffran:
  12. Skär kycklingfiléerna i bitar.
  13. Marinera cirka 30 minuter i saffransvattnet, kryddor,salt och olja.
  14. Trä upp på blötlagda grillspett och grilla i ugnen, cirka 30 minuter i 200 grader.
  15. Sås:
  16. Fräs curryn i lite smör.
  17. Häll i mjölk, buljong och crème fraiche.
  18. Pressa i vitlök.
  19. Låt koka ett par minuter under omrörning.
  20. Tillsätt majsenaredning.
  21. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar en aning.