Matiga svampburgare

2 röster
2 h
6 burgare
Matiga svampburgare
Foto: TV4

Matig burgare med skogssvamp och persilja. Ät till sallad eller i salladsblad med färska groddar, picklad rödlök
och en god dipp. Du kan förvara burgarna som inte går åt i frysen.

Receptet på citrondressing till den picklade rödlöken hittar du

här

!

Visa mer
2 h
6 burgare

Du behöver

  • 250 g skogschampinjoner, hackade
  • 1 gul lök, liten
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk kallpressad olivolja, mild
  • 2 msk tamari
  • 2 dl valnötter
  • 1 kruka persilja
  • 3 dl svarta bönor, kokta
  • 2 dl svart råris, kokt
  • 0,5 tsk havssalt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Till servering

  • salladsblad
  • färska groddar
  • picklad rödlök, se nedan
  • chipotledipp, se nedan

picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 0,5 dl citrondressing (receptet hittar du länkat i textrutan ovan)

Chipotledipp

  • 3 dl cashewnötter, blötlagda minst 8 timmar, väl sköljda
  • 1 klyfta vitlök, skalad och skivad
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl citron, pressad
  • 2 tsk näringsjäst
  • 1 tsk chipotle, malen
  • 1 tsk havssalt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Putsa champinjonerna, ta bort stammen och hacka hattarna grovt. Skala och finhacka
    gul lök och vitlök.
  2. Fräs svamp, gul lök och vitlök i olivolja på medelhög värme 5–8 minuter. Tillsätt tamari,
    rör om och låt svalna.
  3. Kör valnötter och persilja till ett grovt kross i matberedare. Tillsätt svampfräset, bönor och
    råris. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.
  4. Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 6 bollar och platta ut dem till burgare.
  5. Värm ugnen till 175 grader. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten
    av ugnen 30–35 minuter. Vänd efter halva tiden.
  6. Servera i salladsblad med groddar, picklad rödlök och chipotledipp.
  7. Picklad rödlök
    Halvera löken, skala den och dela i kvartar. Skiva löken i tunna skivor med mandolin eller vass kniv. Häll över dressingen och marinera minst 30 minuter. Förvara kallt i kylen upp till fyra dagar. Marinaden som blir över går fint att använda till sallad.
  8. Chipotledipp
    Mixa allt krämigt.
20 juli 2014
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...