Rödbetsbourguignon

Rödbetsbourguignon
Foto: green kitchen stories
Green kitchen stories
Green kitchen stories

Rödbetsbourguignon

21 ingredienser

1 h

De flesta känner till Julia Childs klassiska recept på boeuf bourguignon. Snacka om att göra ett intryck och lämna ett avtryck. Hennes boeuf bourguignon lagas med nötkött och bacon, så det är inte den lämpligaste rätten för en vegetarian, men vi tänkte att det måste finnas ett sätt att förvandla den fylliga, vindrypande heta grytan till något som är mer i vår smak. Efter några experiment visade det sig att vi inte hade gått bet. Saken var biff – vi använde rödbetor i stället för nötkött. Vi tillsatte även stora bitar svamp för att ge grytan rätt konsistens och smak. /Green kitchen stories

Ingredienser

portioner
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 8 delikatessrödbetor, skalade och skurna i klyftor (vi använde polkabetor)
  • 6 morötter, skurna i stora bitar
  • 3 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl rödvin (ta veganvin om du är vegan)
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 400 g puylinser [5 dl]
  • 1 l vatten
  • krm havssalt
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2-3 portabellosvampar, skivade
  • 10 skogschampinjoner
  • 10 pärllökar, skalade
  • 2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten
  • kvist timjan, bladen repade, till garnering

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan och salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då.
  2. Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
  3. Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15–20 minuter. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara.
  4. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.
  5. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge.
  6. Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar.
  7. Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 minuter.
  8. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering. Fördela grytan i 4 skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.