Fredrik Erikssons inlagda sill

Fredrik Erikssons inlagda sill
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fredrik Erikssons inlagda sill

8 ingredienser

1 dygn

Var noga med att välja en stor och fet sill. Köp gärna salt sill ur tunna. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ur den, ingen silltunna är den andra lik. Salt sill till inläggning finns också att köpa på burk. Spola dessa filéer i kallt vatten innan de används. Recept från Hela årets kokbok.

Se fler recept från Hela årets kokbok

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 300 g sillfilé

Inläggningslag

  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 8 kryddpepparkorn, stötta
  • 1 lagerblad
  • 0,5 morot, skivad
  • 1 rödlök, skivad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Använder du hel sill köpt ur tunna, börja med urvattning av sillfiléerna genom att spola filéerna med kallt vatten.
  2. Låt dem sedan ligga 1 dygn i vatten. Byt vatten 1-2 gånger under tiden, då går urvattningen fortare. Lite sälta ska finnas kvar i sillen.
  3. Koka upp alla ingredienserna till lagen, utom morot och rödlök som läggs i när lagen hunnit svalna tillsammans med sillen.
  4. Du kan även välja att röra ihop ingredienserna kalla (se till så att sockret löser sig) och därefter ställa in lagen i kylskåpet.
  5. Slå den riktigt kalla lagen över sillen.
  6. Låt sillen ligga i lagen i kylen i minst 1 dygn. Den håller sig sedan i upp till en vecka i kylen.