Nudelsoppa med kyckling

NYHET
Nudelsoppa med kyckling
Foto: Köket.se
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Nudelsoppa med kyckling

17 ingredienser

1 h

"Bún Thang är definitivt kompis med både Phở och Bún Chả men buljongen är lättare och mer elegant än en Phở och betydligt mer komplex hos den enklare Bún Chả. Från början serverades Bún Thang vid nyårsfesten “Tet” för att ta vara på alla råvaror därav de rikliga ingredienserna. Numera kan du hitta soppan överallt, framför allt i norra Vietnam." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 100 g schalottenlök
  • 60 g färsk ingefära
  • 10 torkade shitakesvampar
  • 4 l vatten
  • 1 hel kyckling [ca 1,8 kg]

Smaksättning till buljong

  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk MSG

Ägg

  • 4 ägg
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk rapsolja

Servering

  • 450 g risnudlar (tunna, torr vikt)
  • 4 salladslökar, i tunna skivor
  • färsk koriander
  • schalottenlök, friterad
  • 2 limefrukter, i klyftor

Gör så här

Buljong

  1. Skala löken och dela den på hälften.
  2. Skiva ingefäran grovt.
  3. Lägg löken och ingefäran på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
  4. Lägg svampen i varmt vatten i 30 minuter.
  5. Sila sedan av svampen, krama ur och skiva den tunt.
  6. Koka upp 4 liter vatten och tillsätt kyckling, lök, ingefära och svamp. Sjud i 40 minuter utan lock. Skumma av ytan då och då.
  7. Ta upp kycklingen och låt den svalna något.
  8. Riv sedan kycklingen i tunna strimlor och ställ åt sidan.
  9. Sila ner buljongen i en ny gryta.
  10. Spara svampen som topping med släng lök och ingefära.

Smaksättning till buljiong

  1. Smaksätt buljongen med socker, salt, fisksås och MSG.
  2. Smaka av och justera.

Ägg

  1. Knäck äggen i en liten skål och vispa upp tillsammans med fisksåsen.
  2. Häll lite av oljan i en varm stekpanna.
  3. Stek därefter hälften av äggmixen till en tunn pannkaka, ca 30 sekunder. Den ska bara precis ha ”stannat”.
  4. Låt pannkakan glida över på en tallrik och upprepa med resterande äggmix.
  5. Låt pannkakorna svalna och skär dem sedan i tunna strimlor. Ställ åt sidan.

Servering

  1. Tillaga nudlarna enligt anvisning på paketet, kyl i kallt vatten och sila av.
  2. Lägg nudlar i botten av en skål.
  3. Arrangera kyckling, pannkaksstrimlor och svamp bredvid varandra i en cirkel ovanpå nudlarna.
  4. Avsluta med den heta buljongen.
  5. Toppa med salladslök, koriander och schalottenlök.
  6. Servera med limeklyftor.