Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker
Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker
17 ingredienser
50 min
Hjortfilén serveras med rosmarinstuvad spetskål, sparris och vårlök och en bacon- och persiljebeströdd potatispuré.
Ingredienser
- 600 g hjortfilé (rådjur, älg, oxfilé)
- 1 spetskål
- 12 vita sparris
- 10 salladslökar
- 4 dl vispgrädde
- 1 kvist färsk rosmarin
- 1 gul lök, hackad
- 4 skivor bacon, i tärningar, knaperstekt
- 1 knippe persilja, hackad
- smör, till stekning
- salt
- peppar, från kvarn
Potatispuré:
- 800 g mjölig potatis
- 2 dl gräddmjölk
- salt
- peppar
- muskot, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Häll av vattnet och kyl sparrisen i iskallt vatten, annars fortsätter de koka och blir lätt för mjuka.
- Strimla spetskålen och dela vårlökarna. Koka hastigt i lättsaltat vatten (någon minut) och låt sedan rinna av.
- Stek hjortfilén runt om i en panna med smör. Salta, peppra. Stick in en köttermometer så att spetsen når hjortens mittpunkt.
- Efterstek filén cirka 8-10 minuter i ugnen tills innertemperaturen når 55 grader. Låt filén vila inrullad i aluminiumfolie.
- Koka under tiden ihop grädden med finhackad lök och färsk rosmarin. Koka tills grädden tjocknar. Smaksätt med salt och peppar. Sila bort lök och rosmarin och lägg i sparris, spetskål och vårlök.
- Stek baconet i en panna tills det är knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
- Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den och vänd ner gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.