Tre potatisrätter

Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Tre potatisrätter

0

24 ingredienser

1h 20 min

Potatis är en av Sveriges viktigaste rotfrukter. Den är billig, nyttig och kan varieras på tusen olika sätt. Prova något annat än bara kokt eller stekt potatis, de här recepten är en bra början!

Ingredienser

portioner4

Bakad potatis med laxröra:

  • 4 bakpotatisar
  • 4 skivor rökt lax
  • 2 avokador
  • 1 dl cottage cheese
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar, från kvarn

Allmogepotatisar med västerbottenost och rökt sidfläsk:

  • 20 tumstora allmogepotatisar (eller mandelpotatisar)
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 100 g Västerbottensost
  • 2 knippen rucolasallad
  • 150 g rökt sidfläsk

Saltbakade fyllda potatisar:

  • 2 mindre potatisar per person
  • grovt salt, till bakning
  • det urgröpta från potatisen
  • 10 ansjovisfiléer
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl gräslök
  • 1 dl cheddarost, riven
  • 0,5 dl lätt crème fraiche
  • peppar, från kvarn

Gör så här

  1. Bakad potatis med laxröra: Sätt ugnen på 200 grader och lägg potatisarna direkt på ugnsgaller utan folie och baka i cirka en timme.
  2. Gröp ur avokadon och rör ihop den med keso till en jämn massa. Smaksätt röran med salt, peppar och pepparrot. Skär laxbitarna i små tärningar och vänd ner i röran.
  3. Ta ut potatisarna och skär ett kryss i varje. Kläm till försiktigt så att potatisen öppnar sig lite. Lägg i en sked laxröra och servera resten vid sidan.
  4. Allmogepotatisar med västerbottenost och rökt sidfläsk: Koka upp potatisen i kastrull och koka tills den är lagom mjuk, skala sedan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka schalottenlöken och värm upp försiktigt i en panna med oljan, vinägern, senapen och persiljan. Lägg i potatisen och låt den bli genomvarm.
  6. Fördela potatisen på 4 tallrikar eller ett fat. Skiva över osten. Ställ in tallrikarna i den varma ugnen och låt osten smälta ner. Täck potatisen med ruccolablad och lägg på grillat eller stekt sidfläsk.
  7. Saltbakade fyllda potatisar: Sätt ugnen på 200 grader. Strö det grova saltet över en bakplåt eller i en form.
  8. Tvätta potatisarna och lägg dem på saltbädden. Baka tills de blir klara, cirka 20-30 minuter. Låt dem sedan svalna något.
  9. Dela och gröp försiktigt ur potatisarna. Spar både skalhalvorna och innehållet.
  10. Finacka löken, gräslöken och ansjovisfiléerna. Riv cheddarosten. Blanda samman med innehållet från potatisarna, crème fraîchen och smaka av med peppar.
  11. Lägg fyllningen i skalen och placera dem i en ugnssäker form.
  12. När det är dags för servering, sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formen och grädda i cirka 15 minuter.