Musslor med äpple, rökt fläsk och fänkål

Musslor med äpple, rökt fläsk och fänkål
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Musslor med äpple, rökt fläsk och fänkål

5

10 ingredienser

45 min

Ernst bjuder på en gryta med smak av havet. Magiska blåmusslor får sällskap av rökt fläsk och äpple - en helt underbar smakkombination som kittlar smaklökarna. Bjud gärna med Ernsts goda focaccia!

läs mer
Sponsrat
Epoq - drömkök ljussättning

Bygg ditt drömkök!

Vi fick till ett möte med en köksspecialist från Epoq som tipsar om vad man ska tänka på när man planerar för det perfekta drömköket.

Läs mer

Ingredienser

portioner4
  • 2 kg färska blåmusslor
  • 200 g rökt sidfläsk (utan svål)
  • 1 gul lök (eller stor färsk knipplök)
  • 2 klyftor vitlök (eller en halv färsk vitlök med blast)
  • 1 fänkål
  • 2 äpplen (syrliga)
  • ca 300 g knippmorot (eller 2 stora morötter)
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 75 cl äppelmust (syrlig)
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslorna under rinnande vatten och ryck bort “skägget”. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig ska kasseras.
  2. Skiva och strimla fläsket. Hacka löken grovt och skiva vitlöken.
  3. Dela och strimla fänkål, spara fänkålsdillen till senare. Dela och skiva äpplet i tunna halvmånar och skär moroten i slantar.
  4. Fräs fläsket så att det börjar släppa fett.
  5. Fräs alla grönsaker tillsammans med fläsket och krydda upp med sambal olek.
  6. Tillsätt musslorna och sätt på ett lock och låt dom ånga några minuter så de öppnar sig. Häll på musten och grädden och rör samman, låt koka upp snabbt.
  7. Bryt i lite dillkvistar från fänkålen och tillsätt i grytan, servera direkt.