Focaccia med sparris, tomat och oliver

Focaccia med sparris, tomat och oliver
Foto: Mikael Göransson / TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Focaccia med sparris, tomat och oliver

10 ingredienser

75 min

Ett underbart bröd att servera till många eller på en buffé. Perfekt att bryta av och doppa i såser, röror eller grytor! Det här brödet bara måste ni testa!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 l vatten, fingervarmt
  • 900 g vetemjöl special (eller annat fint mjöl med hög proteinhalt)
  • 250 g grön sparris
  • 100 g svarta oliver utan kärnor
  • 10 körsbärstomater
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 dl olivolja
  • 3-4 kvistar färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme eller 225 grader varmluft.
  2. Smula ner jästen i en bunke, gärna i en hushållsassistent. Häll på vatten och salt och blanda tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt mjölet och blanda degen relativt hårt för att slå ut glutentrådarna, till en lös och smidig deg.
  4. Smörj en långpanna eller bakform med lite av olivoljan och stjälp ut degen i formen. Olja händerna. Vik och vänd degen ett par gånger. Gör gropar med fingrarna i degen och häll på resterande olja. Låt degen jäsa till dubbel storlek på en varm plats under bakduk ca 30-40 minuter.
  5. Bryt sparrisen i mindre delar. Dela tomaterna och häll av oliverna. Tryck ner grönsakerna i degen, strössla över lite mer flingsalt och sesamfrön. Avsluta med några kvistar färsk timjan.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Brödet ska bli vackert gyllenbrunt nästan lite mörkt med en hård skorpa och saftigt luftigt innanmäte.