Musselmacka

Emma Shields - KK 2019

Musselmacka

Av: Emma Shields

Från: Nyhetsmorgon

24 ingredienser

30 min

Vad sägs om en lyxig musselmacka med inlagda musslor, citronmajonnäs och örtsallad? Den här förrätten sätter guldkant på nyår!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Lag

  • 125 g sherryvinäger
  • 350 g vatten
  • 9 g salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 g rökt paprikapulver
  • 1 lagerblad
  • 15 g strösocker

Musslor

  • 1 förp blåmusslor, kokta och skalade

Citronmajonnäs

  • 60 g äggula
  • 16 g citronsaft
  • 1 citron, zest
  • 4 g dijonsenap
  • 16 g vatten
  • 4 g salt
  • 400 g rapsolja

Örtsallad

  • 1 silverlök (liten)
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 kruka dill
  • olivolja
  • sherryvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar

Servering

  • 4 skivor briochebröd (eller formbröd)
  • smör

Gör så här

Håll skärmen tänd

Lag

  1. Mixa ihop alla ingredienser till lagen.

Musslor

  1. Slå lagen över de kokta musslorna.
  2. Låt musslorna ligga i lagen över natten.

Citronmajonnäs

  1. Mixa äggula, citronsaft, citronzest dijonsenap, vatten och salt i ca 30 sekunder med en stavmixer.
  2. Fortsätt mixa och häll ner oljan i en tunn stråle tills majonnäsen har en tjock och krämig textur.

Örtsallad

  1. Skiva löken tunt på mandolin och lägg den i kallt vatten.
  2. Plocka örterna i en skål.
  3. Lyft upp löken ur vattnet och låt den rinna av.
  4. Blanda löken med örterna samt ringla olivolja och vinäger över salladen. Salt och peppar efter smak.

Servering

  1. Stek brödet gyllene i smör.
  2. Lyft upp musslorna från lagen och låt dem rinna av.
  3. Toppa brödet med majonnäs, musslor och örtsallad.