Moules Marnières

Moules Marnières
Foto: TV4/ Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Moules Marnières

22 ingredienser

30 min + tid i kyl

Erik Videgård bjuder på Moules Marnières, som är en riktigt klimatsmart rätt! Perfekt att inleda det nya året med.
Servera med Videgårds krämiga Mayo Marnières och hans gudomligt goda och frasiga trippelpompa.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Ingredienser

portioner

Moules Marnières

  • 1 kg blåmusslor

Buljong

  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 msk rapsolja
  • 1 morot, tärnad
  • 2 selleristjälkar, skivade
  • 0,25 purjolök, grovhackad
  • 2 tsk strösocker
  • 2 lagerblad
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • ca 1 krm chiliflakes
  • 100 g färsk bladpersilja, hackad

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,2 dl rapsolja

Trippelpompa

  • 1 kg mjölig potatis (stor gärna King Edward)
  • rapsolja (eller matolja att fritera i, ej olivolja)
  • havssalt

Gör så här

Moules Marnières

  1. Skrubba samt skölj blåmusslorna och ta bort alla som inte stänger sig.

Buljong

  1. Fräs vitlök och kryddpeppar i lite olja.
  2. Tillsätt morot, selleri samt purjolök och glasera med socker.
  3. Tillsätt övriga ingredienser (utom musslor och persilja), koka upp och sjud i 10 minuter.
  4. Tillsätt musslorna och lägg på ett lock. Koka tills musslorna öppnar sig, det tar ca 10 minuter. Skaka grytan då och då.

Majonnäs

  1. Lägg äggulan i ett blandglas. Toppa med resten av ingredienserna.
  2. Sätt en stavmixer i botten av blandglaset, starta mixern och dra den sakta uppåt tills allt är blandat. Du kan även vispa ihop allt utom oljan och sedan tillsätt oljan i en fin stråle under fortsatt vispning.

Trippelpompa

  1. Skär potatisen i stavar som är ca 1 cm x 1 cm x potatisens längd.
  2. Skölj potatisen i rinnande vatten i 5 minuter.
  3. Koka potatisen i vatten tills den precis börjar bli mjuk (+70 grader).
  4. Sila av potatisen och kyl den på galler i 1 timme.
  5. Hetta upp oljan till 130 grader och fritera potatisen tills en yta ”glas” bildats, det tar ca 5 minuter.
  6. Kyl potatisen på galler i 30 minuter.
  7. Hetta upp oljan till 190 grader och fritera potatisen tills den blivit mörkt gyllenbrun.
  8. Salta potatisen och låt rinna av på hushållspapper.