Moules Marinières le style Victor

45 m
4
Moules Marinieres le style Victor
Foto: TV4

Blåmusslor kokta i grädde och vitt vin serveras med rostat bröd och hemslagen vitlöksaioli.

Dryck: Mousserande Vitt vin (Louis Bouillot, 7688)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 maj 2016
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
45 m
4

Du behöver

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 tsk fransk senap
  • 0,5 msk pressad citron
  • 2 dl olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt och vitpeppar

Moules Marinières

  • 1 kg blåmusslor
  • 4 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1,5 dl olivolja, rapsolja eller majsolja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 7-10 pepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Servering

  • rostat bröd

Gör så här

  1. Börja med aiolin. Mixa äggulor, senap och pressad citron. Häll oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under fortsatt mixning tills den tjocknar. Riv vitlöksklyftan fint och tillsätt i aiolin. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
  2. Skölj och tvätta musslorna noga, släng de som är trasiga eller inte sluter sig när du knackar de mot en bänk. Finhacka schalottenlök och vitlök, finstrimla moroten.
  3. Ställ en rymlig kastrull på hög värme och häll i oljan (viktigt att det är riktigt varmt i kastrullen). Blanda ner löken, vitlöken och moroten och fräs till allt mjuknat. Tillsätt därefter musslorna. Slå över vinet, tillsätt kryddorna och saltet och låt koka upp. Koka sedan musslorna på hög värme under lock i 6-7 minuter.
  4. Lyft ur musslorna och reducera ner såsen, tillbaka med musslorna i grytan. Slå i grädden och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med rikligt med hackad persilja, härligt krispigt rostat bröd och den goda aiolin.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Skärbrädor från kända varumärken

Skärbrädor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept