Moules Marinières le style Victor

30 röster
45 m
4
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 msk citron, pressad
  • 2 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • vitpeppar

Moules Marinières

  • 1 kg blåmusslor
  • 4 schalottenlökar
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1,5 dl olivolja, rapsolja eller majsolja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 7-10 pepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Servering

  • bröd, rostat

Gör så här

  1. Börja med aiolin. Mixa äggulor, senap och pressad citron. Häll oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under fortsatt mixning tills den tjocknar. Riv vitlöksklyftan fint och tillsätt i aiolin. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
  2. Skölj och tvätta musslorna noga, släng de som är trasiga eller inte sluter sig när du knackar de mot en bänk. Finhacka schalottenlök och vitlök, finstrimla moroten.
  3. Ställ en rymlig kastrull på hög värme och häll i oljan (viktigt att det är riktigt varmt i kastrullen). Blanda ner löken, vitlöken och moroten och fräs till allt mjuknat. Tillsätt därefter musslorna. Slå över vinet, tillsätt kryddorna och saltet och låt koka upp. Koka sedan musslorna på hög värme under lock i 6-7 minuter.
  4. Lyft ur musslorna och reducera ner såsen, tillbaka med musslorna i grytan. Slå i grädden och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med rikligt med hackad persilja, härligt krispigt rostat bröd och den goda aiolin.
25 maj 2016