• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Moules Marinière Videgård

Moules Marinière Videgård
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Moules Marinière Videgård

8 steg att laga

10 ingredienser

20 m

”Moules Marinière är ett klassiskt recept som får en extra skjuts av flott eller ister istället för smör.” /Erik Videgård

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg musslor
  • 3 msk matfett (flott eller ister)
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 klyfta vitlök, hackade
  • svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 dl vitt vin (torrt)
  • salt

Tillbehör

  • trippelpompa
  • levainbröd
  • majonnäs

Gör så här

  1. Rensa musslorna från skägg, sortera bort musslor som har skadade skal eller som inte sluter sig när du knackar på dem.
  2. Hetta upp flottet i en stor gryta.
  3. Tillsätt schalottenlök, vitlök, tre varv med pepparkvarnen och lagerblad. Låt fräsa fem minuter på medelvärme utan att ta färg.
  4. Tillsätt vinet och höj temperaturen.
  5. När vinet kokar så tillsätt musslorna och lägg på ett lock.
  6. Skaka grytan då och då, musslorna är klara då de öppnat sig, det tar ca 5 minuter.
  7. Smaka av buljongen med salt om det behövs.
  8. Servera med trippelpompa (se separat recept på köket.se) eller grillat levainbröd med majonnäs till.