Kanel- och honungsmarinerad lammfilé

Kanel- och honungsmarinerad lammfilé
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Kanel- och honungsmarinerad lammfilé

19 ingredienser

Kanel är väl inte den första krydda att tänka på då det talas om lamm, men prova, det ger en mycket god smak åt lammet. Kanel kryddar även min grönsaksröra som jag serverar till lammet. /Monika Ahlberg

Bengt Frithiofssons vintips
Valle Reale, Montepulciano, art.nr. 2355, 89 kr (4 solar med snudd på 5!)

I Monikas adventsmeny ingår även

Grönkålsshot

Formidabel nöt- och fruktchoklad

Se Monika laga lammet och grönsakerna i Nyhetsmorgon

Ingredienser

portioner
  • 900 g lammfilé

marinad

  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk honung, flytande
  • 3 msk malen kanel
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Grönsaksröra

  • 2 msk olivolja
  • 2 rödlökar
  • 1 sötpotatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kanelstänger
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk honung, flytande
  • 1 citron, saft och skal
  • 0,5 l buljong av viltfond+vatten
  • 5 tomater, gärna i olika färger
  • 1 zucchini
  • 1 burk stora vita bönor, ca 300 g

Gör så här

  1. Marinad
    Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
  2. Lägg den och köttet i en plastpåse och låt marinera minst 1 timme.
  3. Grönsaksröra
    Skär rödlöken i smala klyftor och pressa vitlöken.
  4. Skala och dela sötpotatisen i små bitar.
  5. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och sötpotatis i 5 minuter.
  6. Tillsätt kanel, honung, vitlök, saft och skal av citron samt buljong.
  7. Låt röran småkoka i 10 minuter.
  8. Grovhacka tomaterna och zucchinin.
  9. Tillsätt till grytan tillsammans med de väl avrunna bönorna.
  10. Låt koka ytterligare 10-15 minuter tills grönsakerna mjuknat.
  11. Stek lammfilén i en panna i några minuter på varje sida tills den är vacker rosa.
  12. Skär upp köttet i skivor och servera med grönsaksröran.