Buljongkokt oxfilé med basilikasås och rödbetspotatis

Buljongkokt oxfilé med basilikasås och rödbetspotatis
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Buljongkokt oxfilé med basilikasås och rödbetspotatis

18

22 ingredienser

Mycket enkelt att laga till många. Köttets fina kvalitét bevaras genom en snabb kokning. Det ska vara rött i mitten och rosa längs kanten när det är klart. Sedan återstår tricket att skära det så runt som möjligt. Beräknad för cirka 15 personer.

Oxfilén kan bytas mot annat kött av glöd kvalité, det är bara koktiden som avgör.
Bassilikasåsen är god till allt! Kött, fisk, grönsaker och pasta, jag har alltid en flaska på gång. /Monika

Att välja ekologiskt = väldigt bra kriterium för god kvalité

Ingredienser

  • 1 kg oxfilé (av god kvalité)
  • 4 tärningar av mörk oxbuljong
  • några lagerblad
  • 6 klyftor vitlök
  • Snöre att binda upp filén

Basilikasås:

  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • ca 100 g färska basilikablad
  • 0,5 dl buljong från oxfilén
  • ca 1 dl olivolja (av god kvalité)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Rödbetspotatis:

  • 2 kg potatis
  • 1 kg rödbeta

dressing:

  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Till garnering:

  • rikligt med persilja
  • cocktailkapris

Gör så här

  1. Putsa köttet och bind om det så att det håller formen.
  2. Koka upp buljongen tillsammans med lagerblad och kryddor.
  3. Lägg ner köttet och låt det sakta koka i c:a 15 minuter. Det ska vara rött i mitten. Lägg det åt sidan att vila.
  4. Skär sedan upp det i mycket tunna skivor och lägg det i en cirkel på ett fat.
  5. Basilikasås:
  6. Kör alla ingredienser i en mixer.
  7. Tillsätt olivoljan lite i taget.
  8. Smaka av med eventuellt mer olivolja, salt och nymalen svartpeppar.
  9. Ringla lite sås över filéskivorna och servera resten bredvid.
  10. Rödbetspotatis:
  11. Koka potatisen och rödbetorna ”al dente”. Dela större potatisar och betor i halvor.
  12. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten.
  13. Blanda alla ingredienser till dressingen och häll den över den varma potatisen och rödbetorna.
  14. Strö till sist över rikligt med persilja, vänd runt och servera varm, ljummen eller kall till oxfilén.