Jordgubbstårta á la Monika Ahlberg

Jordgubbstårta á la Monika Ahlberg
Foto: Tina Kindblom
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Jordgubbstårta á la Monika Ahlberg

11 ingredienser

Jordgubbar hör ju midsommar till och denna jordgubbspyramid är en perfekt midsommartårta. Beräknad för cirka 10 personer.

Beräknad för cirka 10 personer.
Jordgubbarna kan bytas mot andra bär, till exempel hallon eller blåbär eller båda delarna.

I stället för grädde kan man servera vaniljsås.

I stället för mandelmassa i botten kan man ha vaniljkräm.

Ingredienser

Botten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1 salt
  • 150 g smör, kallt
  • 3 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 4 msk vatten
  • 2,5 l jordgubbar

gelé:

  • 6 msk svartvinbärsgelé (eller röd vinbärsgelé)
  • 6 msk svart vinbärssaft (eller röd vinbärssaft)

Till servering:

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, socker, salt och smör till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Låt vila i kyl i 1 timme.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform med avtagbara kanter, ca 20 cm. Nagga och ställ i kyl i 15 minuter.
  5. Grädda bottnen på 200° i ca 15-20 minuter tills den fått vacker färg.
  6. Låt svalna och lägg över på ett tårtfat.
  7. Riv mandelmassan och rör ut den med vattnet till en jämn smet. Bred ut över bottnen.
  8. Skölj och snoppa jordgubbarna och bygg en pyramid ovanpå mandelmassan.
  9. Smält geléet på svag värme i en liten kastrull.
  10. Tillsätt saften och rör om.
  11. Låt svalna lite så det tjocknar något och ringla det till sist över jordgubbarna.
  12. Servera tårtan med lättvispad grädde.