Torskrygg i ugn

Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Torskrygg i ugn

284

18 ingredienser

ca 40 m

Recept av Lars Folkesson i Tommys kök. Receptet är beräknat till fyra personer.

Ingredienser

portioner4
  • 2 dl smör
  • 3 msk honung, flytande
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 torskryggar
  • 8 vita sparrisar
  • 1 knippe dill
  • 2 citroner
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 1 dl olivolja
  • 8 delikatesspotatisar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 msk vitt vin (eller vitvinsvinäger)
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält 3 msk smör, några droppar honung, en aning citron och en halv buljongtärning. Låt svalna och spar tills fisken ska in i ugnen.
  3. Sås
    Hacka löken och fräs den i smör, akta så att den inte bränns.
  4. Tillsätt 0,5 msk vitvinsvinäger alt vin, 1,5 dl vatten och 0,5 fiskbuljong.
  5. Reducera till cirka 0,5 dl.
  6. Sila bort löken från buljongen.
  7. Koka potatisen med dill, salt och lite citron.
  8. Ta 2 msk smör i stekpannan, tillsätt 2 msk mjöl och rör ihop.
  9. Tillsätt 2 dl grädde, buljongen, crème fraîche, lite dijonsenap, 1 msk honung, lite salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt några droppar citronsaft.
  10. Smörj en form med olivolja så att inte fisken fastnar.
  11. Lägg i fisken, pensla på skyn med smör, honung, salt och peppar.

  12. Ställ in i ugnen i 8-15 minuter.
  13. Skala sparrisen. Koka den i 8-10 minuter i lättsaltat vatten och lite honung.