Torsk med brynt smör och pepparrot

Torsk med brynt smör och pepparrot
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Torsk med brynt smör och pepparrot

54

9 ingredienser

Smörstekt torsk med en lyxig röra på räkor, rivet, kokt ägg och pepparrot.

läs mer
Kökets såskurs

Tommy lär dig allt om såser i Kökets såskurs.
Läs mer & se trailer >

Ingredienser

portioner4

Torsk med pepparrot

  • 600 g fisk
  • 300 g räkor
  • 6 ägg
  • 15 cm färsk pepparrot
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 200 g smör
  • 600 g potatis
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Torsk med pepparrot
    Tornera, dvs skala potatisen med kniv så att du får sex kanter. Spara det som skärs bort, kan tex. friteras.
  2. Koka potatisen i saltat vatten samt koka äggen i ca 6 minuter.
  3. Riv redan äggen på ett rivjärn på den grova sidan. Blanda rivet ägg med skalade räkor och nyriven pepparrot i en bunke. Tillsätt hackad dill och blanda runt.
  4. Skär klyftor av citronen.
  5. Stek sedan fisken först i en varm panna i olja, sänk sedan temperaturen och fortsätt steka på andra sidan i smör. Slå det smälta smöret hela tiden över fisken så att den ger smak och tillagar den.
  6. Bryn avslutningsvis 200 g smör i en kastrull, spara en klick smör till slutet för att kyla ner det brynta smöret. Rör med jämna mellanrum i kastrullen så att det inte bränner. När smöret fått en bärnstensfärg och doftar nötigt är det klart. Ta bort det från värmen och blanda ner den sista klicken smör.
  7. Servera fisken med kokt potatis, garnityret som består av räkor, dill, ägg och pepparrot samt brynt smör och en citronskiva.