Carpaccio med pinjenötter

Carpaccio med pinjenötter
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Carpaccio med pinjenötter

9

12 ingredienser

15 min

Tunt skivad oxfilé med tomat, selleri och pinjenötter

Ingredienser

portioner4
  • 300 g fryst oxfilé, putsad och tunnskivad (be butiken skiva köttet så att det blir riktigt tunt)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 12 körsbärstomater (gärna blandade färger)
  • 2 stjälkar stjälkselleri (av de späda stjälkarna i mitten)
  • 1 salladslök
  • 5 msk olivolja (2+3 msk)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • 0,5 dl parmesanost, hyvlad
  • salt
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att det inte bränner.
  2. Dela tomaterna och peta ur kärnorna, skär dem sedan i små bitar. Strimla selleri och lök tunt.
    Blanda tomater, selleri och lök med olivolja (2 msk), balsamvinäger och salt. Smaka av.
  3. Rör ihop citronsaft och olja i liten skål, smaka av med lite salt.
  4. Täck hela ytan på ett fat med köttet. Droppa över citron- och oljeblandning, strö över lite flingsalt. Lägg grönsaks- och lökmixen i mitten och toppa ev. med en sellerivippa. Strö över parmesanflagor, pinjenötter och nymalen svartpeppar. Servera med lantbröd eller grissini (brödpinnar).