Misobakad torsk med spetskål och brynt sojamör

POPULÄRT
koket.se
Misobakad torsk med spetskål och brynt sojamör
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Misobakad torsk med spetskål och brynt sojamör

17 ingredienser

45 min

Här får torsk smak av miso - en smakrik sojabönspasta och serveras med ugnsrostad spetskål, ett brynt sojamsör och en het majo smaksatt med den koreanska chilipastan gochujang. En perfekt helgrätt som kräver liten arbetsinsats.

Ingredienser

portioner
  • 700 g torskrygg, i portionsbitar
  • 5 msk misopasta
  • 3 msk mirin (eller 50/50 sirap + vatten)
  • 2 msk sake (eller torrt vitt vin)
  • 0,5 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • citronsaft, några droppar
  • 1 spetskål
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2-4 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 msk rostade sesamfrön (gärna både vita och svarta)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris, eller potatis

Gör så här

  1. Blanda misopasta med mirin, sake och strösocker.
  2. Lägg fisken i en ugnsform. Bred på misoblandningen på fiskbitarna. Låt stå medan du förbereder resten, har du tid får de gärna marinera i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär spetskålen i 4 klyftor på längden. Lägg dem i en ugnsform. Ringla över lite olja och salta. Tillaga i ugnen ca 20 minuter. Sätt in torsken i ugnen de sista 7-8 minuterna.
  5. Bryn smör i en liten kastrull under vispning, dra från värmen. Häll i soja samt pressad citron och ställ åt sidan.
  6. Blanda majonnäs med gochujang.
  7. Lägg en klick gochujangmajonnäs på 4 tallrikar. Lägg på spetskål och ringla över brynt smör. Lägg på den misobakade torsken och strö över sesamfrön samt persiljekvistar. Bjud med ris eller potatis.