Minivästerbottenspaj

Minivästerbottenspaj
Foto: Tv4

Minivästerbottenspaj

1

15 ingredienser

1 h 30 m

Minivästerbottenspaj med heta räkor och egenfångad kräfta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 1,65 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning i pajskalen

  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar, nymald

Topping

  • 200 g skalade räkor
  • 0,5 dl olja
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl persilja, grovt hackad
  • 0,5 citron, pressad
  • 4-6 kräftor

Gör så här

  1. Paj
    Blanda samman mjöl, smör och tillsätt vatten. Tryck ut degen i 4-6 små pajformar och ställ i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Foliera kanterna på pajformen. Picka pajskalet med gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
  3. Fyllning i pajskalen
    Fördela osten i formarna.
  4. Blanda ägg, grädde, salt och peppar och slå det ovanpå osten. Grädda i ugnen 15-20 minuter.
  5. Toppingen
    Skala räkorna.
  6. Blanda samman olja, vitlök, chili, citron och persilja. Tillsätt räkorna och låt alltsammans dra i minst 30 minuter.
  7. Servera pajerna varma/ljumna med räk-toppingen på. Lägg pajformarna på assiett tillsammans med 1 kräfta.