Miniprinsesstårtor, Tea Malmegårds recept

19 röster
6-8 minitårtor

Galet gulliga prinsesstårta i miniformat! Tea gör rulltårtebottnar som toppas med krämgrädde och marsipan. 

Visa mer
6-8 minitårtor

Du behöver

Botten

  • 55 g ägg, rumsvarmt (1 st)
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 40 g vetemjöl (2/3 dl)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk socker

Diplomatkräm

  • 200 g vaniljkräm
  • 100 g vispgrädde, vispad

Vaniljkräm

  • 45 g äggula (3)
  • 65 g strösocker (2/3 dl)
  • 20 g maizena majsstärkelse (1/3 dl)
  • 0,5 vaniljstång
  • 190 g mjölk, 3% (<2 dl)
  • 30 g osaltat smör

Montering

  • 100 g sylt, t ex jordgubbs
  • 400 g ofärgad marsipan
  • florsocker

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
  2. Vispa upp ägg och 45 g socker med en elvisp till ett ljusgult fluffigt skum. Blanda mjöl och bakpulver och sikta i äggskummet i omgångar, vänd i för hand.
  3. Bred ut smeten tunt över ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter.
  4. Strö den mindre mängden socker över botten och lägg ett nytt bakplåtspapper över den varma botten. Stjälp den upp och ner med hjälp av en kall plåt. Dra försiktigt bort det använda bakplåtspappret och låt botten svalna.
  5. Vaniljkräm
    Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  6. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna ur ena sidan och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. (Den andra halvan går bra att förvara i frysen till nästa användning). Koka upp under omrörning och plocka sedan upp vaniljstången.
  7. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen.
  8. Diplomatkräm
    Vispa grädden och vänd i vaniljkräm. Fyll i en spritspåse.
  9. Montering
    Stryk ut sylt över botten och rulla ihop till en rulltårta. Skär 2-3 cm tjocka skivor. Spritsa en topp diplomatkräm på varje rulltårta och lägg alla på ett bakplåtspapper med ordentligt mellanrum mellan varandra.
  10. Kavla marsipanen cirka 2-3 mm tjock. Stansa ut bitar som är tre gånger så stora som rulltårtan och lägg på en efter en. Arbeta med handen för att få dem så släta som möjligt. Pudra med florsocker.
6 januari 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept