Vit choklad- och jordgubbstårta

Vit choklad- och jordgubbstårta
Foto: Anna Kern
Elisabeth Johansson HSB
Elisabeth Johansson HSB

Vit choklad- och jordgubbstårta

40

11 steg att laga

7 ingredienser

Till den här glasstårtan passar det bra att servera rabarbersirap och färska jordgubbar. Vill du servera något krispigt till passar vaniljsmulor bra. /Elisabeth Receptet kommer från boken Mina efterrätter.

Ingredienser

portioner12 portioner

Första lagret

  • 5 dl vispgrädde
  • 300 g vit choklad, hackad
  • 3 ägg

Andra lagret

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggula
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 dl jordgubbar, mosade

Gör så här

  1. Första lagret
    Fodra en kakform, 22–24 cm i diameter, med plastfolie.
  2. Vispa grädden fast, men inte för tjockt.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron, rör om då och då. Blir det för varmt är det lätt att vit choklad blir grynig, så håll koll på den!
  4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist i grädden.
  5. Häll smeten i formen.
  6. Ställ in formen i frysen, minst 3–4 timmar.
  7. Andra lagret
    Vispa grädden.
  8. Vispa äggulorna och florsocker fluffigt i en separat skål.
  9. Blanda i jordgubbarna i äggsmeten och vänd i grädden.
  10. Ta ut formen med det första lagret ur frysen och häll på jordgubbsglassen.
  11. Ställ tillbaka formen i frysen minst 3–4 timmar.