Midsommartårta med rabarber och jordgubbar

POPULÄRT
Midsommartårta med rabarber och jordgubbar
Foto: Charlotte Gawell
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Midsommartårta med rabarber och jordgubbar

20 ingredienser

1 h 30 m

"Montera gärna tårtan dagen innan så att tårtan hinner safta till sig över natten. Men spara dekoreringen med grädde och bär till samma dag som den ska serveras." /Leif Mannerström

Ingredienser

portioner6 - 8

Tårtanslag

  • 60 g smör
  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Rabarberkompott

  • 5 dl rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk vatten
  • 2 dl syltsocker (med pektin)

Vaniljkräm

  • 1,5 dl standardmjölk
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1,25 msk majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl grädde

Garnering

  • 4 dl grädde, vispad
  • 1 förp jordgubbar, färska
  • hallon (smultron eller andra färska bär)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Tårtanslag

  1. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbara kanter. Smält smöret och låt svalna.
  2. Skilj äggvitor från gulor och vispa vitorna och en tredjedel av sockret med en elvisp. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett fast skum.
  3. Vänd ner äggulorna och det smälta smöret i smeten.
  4. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten, vänd gärna med en slickepott så att luftigheten behålls.
  5. Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen, känn efter med en provsticka.

Rabarberkompott

  1. Skala och skär rabarber i centimeterstora bitar, lägg dem i en kastrull med en skårad och urskrapad vaniljstång, vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern faller sönder.
  2. Låt kallna innan tårtan läggs ihop.

Vaniljkräm

  1. Mät upp mjölk, socker, gulor och maizena och lägg en skårad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar.
  2. Häll upp krämen i en bunke och låt svalna.
  3. Vispa grädden fluffig och men ej för hårt. Vänd ned grädden i den kalla krämen med en slickepott.

Montering och garnering

  1. Montera tårtan när alla delar har svalnat. Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut hälften av kompotten på den understa delen och bred ut hälften av vaniljkrämen över.
  2. Lägg den andra botten över och bred på resterande kompott och vaniljkräm.
  3. Toppa med det översta tårtlocket.
  4. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Spritsa grädden runt och ovanpå tårtan.
  5. Garnera med delade jordgubbar, bär och citronmeliss.