Midsommartårta med rabarber och jordgubbar
Midsommartårta med rabarber och jordgubbar
20 ingredienser
1 h 30 m
"Montera gärna tårtan dagen innan så att tårtan hinner safta till sig över natten. Men spara dekoreringen med grädde och bär till samma dag som den ska serveras." /Leif Mannerström
Ingredienser
Tårtanslag
- 60 g smör
- 4 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,75 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Rabarberkompott
- 5 dl rabarber
- 1 vaniljstång
- 2 msk vatten
- 2 dl syltsocker (med pektin)
Vaniljkräm
- 1,5 dl standardmjölk
- 1,5 msk strösocker
- 2 äggulor
- 1,25 msk majsstärkelse
- 1 vaniljstång
- 1 dl grädde
Garnering
- 4 dl grädde, vispad
- 1 förp jordgubbar, färska
- hallon (smultron eller andra färska bär)
- färsk citronmeliss
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
Tårtanslag
- Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbara kanter. Smält smöret och låt svalna.
- Skilj äggvitor från gulor och vispa vitorna och en tredjedel av sockret med en elvisp. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett fast skum.
- Vänd ner äggulorna och det smälta smöret i smeten.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten, vänd gärna med en slickepott så att luftigheten behålls.
- Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen, känn efter med en provsticka.
Rabarberkompott
- Skala och skär rabarber i centimeterstora bitar, lägg dem i en kastrull med en skårad och urskrapad vaniljstång, vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern faller sönder.
- Låt kallna innan tårtan läggs ihop.
Vaniljkräm
- Mät upp mjölk, socker, gulor och maizena och lägg en skårad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar.
- Häll upp krämen i en bunke och låt svalna.
- Vispa grädden fluffig och men ej för hårt. Vänd ned grädden i den kalla krämen med en slickepott.
Montering och garnering
- Montera tårtan när alla delar har svalnat. Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut hälften av kompotten på den understa delen och bred ut hälften av vaniljkrämen över.
- Lägg den andra botten över och bred på resterande kompott och vaniljkräm.
- Toppa med det översta tårtlocket.
- Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Spritsa grädden runt och ovanpå tårtan.
- Garnera med delade jordgubbar, bär och citronmeliss.