• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Matjessill med klassiska tillbehör och gröna färskpotatisspett

Matjessill med klassiska tillbehör och gröna färskpotatisspett
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Matjessill med klassiska tillbehör och gröna färskpotatisspett

7 steg att laga

9 ingredienser

20 m

Matjessill hör sommar till! Med de klassiska tillbehören och örtig färskpotatis på spett blir detta en prefekt rätt till både middag och picknick.

Ingredienser

  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 1 knippe dill, hackad
  • blandade örter (vilda ätbara såsom löktrav, ramslök)
  • 20 färskpotatisar, kokta
  • smör (till stekning)
  • 4 ägg, hårdkokta (8 min och 30 sek i kokande vatten)
  • 4 matjessillfiléer
  • 1 rödlök, hackad
  • 100 g smör, brynt

Gör så här

  1. Hacka örterna för sig.
  2. Trä 5 potatisar på korta spett och stek hastigt i panna med smör.
  3. Häll en tredjedel av gräslöken på en stor tallrik och blanda med dillen. Rulla spetten i örterna.
  4. Skala äggen och hacka äggvita och äggula för sig.
  5. Skär upp matjessillfiléer i önskad storlek.
  6. Lägg sillen med tillbehören och hackad rödlök i fina linjer på ett fat, eller varför inte i en pizzakartong om du ska iväg på picknick. Förvara svalt.
  7. Bryn smöret på medelhög värme tills mjölkproteinet karamelliseras och du känner en nötig doft. Fyll det varma smöret i en termos att servera till.