Matjessill med klassiska tillbehör

NYHET
Matjessill med klassiska tillbehör
Foto: Köket.se
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Matjessill med klassiska tillbehör

7 ingredienser

20 min + tid i kyl

Matjessill med klassiska tillbehör är alltid uppskattat i sommartid. Det krävs lite extra omsorg med att separera äggen, men presentationen blir väldigt fin och klassisk!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 förp matjessillfilé
  • 2 ägg, kokta i 10 minuter
  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk rödlök, fint skuren eller i ringar
  • 3 msk gräslök, skuren
  • 100 g smör
  • färskpotatis, nykokt med dill och citron

Gör så här

  1. Skär sillen i fina bitar och skär bort det som är dåligt eller sladdrigt.
  2. Skala äggen.
  3. Separera äggulorna från vitorna och hacka dem fint var för sig.
  4. Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter i ca 1 timme (om det finns tid) så att den blir lite fastare.
  5. Arrangera matjessill, hackat ägg, lök och örter på ett fat.
  6. Klicka över gräddfilen.
  7. Bryn smöret genom att ”koka” det under vispning tills det blir lätt ljusbrunt, nötigt och doftar knäck.
  8. Låt gästerna ringla det varma smöret över sillen.