Matjessill med friterad potatis och vildplockat

koket.se
Matjessill med friterad potatis och vildplockat
Foto: Tv4
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Matjessill med friterad potatis och vildplockat

8 ingredienser

30 m

Bjud dina gäster på en elegantare variant av den klassiska matjessillen med tillbehör genom att lägga upp den vackert och toppa med brynt smör, frasig potatis och vildplockade örter. Allt går att förbereda utom det brynta smöret då det blir allra godast om du slår det över sillen precis innan servering.

Se Jessie Sommarström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g potatis, små fasta kulor
  • olja (att fritera i, går bra med vanlig matolja av raps eller solros)
  • salt
  • 1 ägg
  • 100 g smör
  • 6 blad ramslök (kan ersättas med gräslök)
  • 4 hela matjessillfiléer
  • 1 rödlök, finhackad

Gör så här

  1. Riv tre av potatisarna på rivjärnets grova sida och spola det rent från stärkelse. Låt rivet ligga i ljummet vatten i ca 10 minuter. Sila den sedan och krama ur all vätska.
  2. Hetta upp oljan i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 170 grader.
  3. Fritera potatisen gyllene och krispig. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper, salta.
  4. Koka resterande potatis mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen svalna. Skiva i potatisen i bitar som är 0,5 centimeter tjocka.
  5. Koka upp vatten, lägg i äggen och koka i 8 minuter, skala och dela i mindre bitar.
  6. Smält smöret på hög värme under vispning tills det är gyllenbrunt och har en nötig doft.
  7. Finstrimla bladen från ramslöken.
  8. Skär matjessillfiléerna i fina bitar.
  9. Fördela potatisskivorna i en cirkel på tallrikarna och lägg matjessillfiléer ovanpå. Toppa med den friterade potatisen, rödlöken och ägget.
  10. Slå över det brynta smöret med en matsked och garnera med den strimlade ramslöken precis innan servering.