Matig kantarellmacka med favabönskräm och syrad rödlök

Matig kantarellmacka med favabönskräm och syrad rödlök
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Matig kantarellmacka med favabönskräm och syrad rödlök

20 ingredienser

45 m

”En klassiker med extra mycket matighet! Funkar precis lika fint att servera som förrätt eller “tapas” i mindre format, eller som lättare lunch eller middag. Torkade favabönor - eller bondbönor som de också kallas - hittar du enklast i ekobutiker eller på nätet, om du inte får tag på just dessa bönor kan du byta ut mot exempelvis vita bönor, gula ärter eller kikärtor.” /Therese Elgquist

Ingredienser

portioner

Kantarellmacka

  • 400 g kantareller
  • 1 tsk rapsolja
  • 200 g vaxbönor (sockerärtor eller brytbönor)
  • 1 tsk ramslök, torkad
  • färsk timjan
  • 1 tsk rapsolja, kallpressad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 surdegsbröd
  • krasse

Syrad rödlök

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 rödlök
  • ca 1 krm salt

Favabönkräm

  • 2 dl favabönor, torkade
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk rapsolja, kallpressad
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 dl färska örter (exempelvis persilja, basilika eller koriander)
  • flingsalt

Gör så här

Syrad rödlök

  1. Koka upp vatten och vinäger till den syrade rödlöken. Skala och skiva rödlöken i skivor. Lägg i en skål och slå över lagen. Lägg en tallrik ovanpå och låt stå i minst 30 minuter.

Favabönkräm

  1. Koka favabönorna (de behöver inte blötläggas först) tills de är mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter. Häll av vätskan. Mixa dem sedan till en slät kräm tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Kantarellmacka

  1. Borsta bort eventuellt smuts från kantarellerna, förväll i en torr stekpanna tills de gett ifrån sig all vätska. Är dina kantareller redan rätt torra kan du tillsätta en liten skvätt vatten för att hjälpa dem att börja fräsa.
  2. Ringla sedan ner 1 tsk rapsolja och fräs kantarellerna tills de får en vackert gyllene färg, och blir lätt krispiga i kanterna.
  3. Förväll bönorna i kokhett vatten i 5 minuter. Häll av och skölj med vatten för att avstanna kokningen. Skär i små bitar på snedden. Blanda svamp, bönor, ramslök, timjan och kallpressad rapsolja. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär surdegsbrödet i skivor. Rosta lätt i ugn eller stekpanna.
  5. Bred på ett rejält lager med bönkräm på brödet. Lägg en stor sked svamp- och bönblandning ovanpå. Toppa med syrad rödlök och krasse. Strö över en nypa flingsalt!