Nigiri sushi

Nigiri sushi
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Nigiri sushi

Av: Martin Hultenheim, Frida Ronge

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

Gör en grundsats med sushiris, köp hem lite olika fisksorter, grönsaker och tillbehör, bjud in några vänner och gör sushin tillsammans. Här är ett recept på nigiri sushi.

Receptet ger ca 20 bitar.

Här hittar du

grundrecept för sushiris

.

Om du är osäker på att använda färsk fisk, frys den färska fisken i 72 timmar. Då har man dödat eventuella parasiter.

Wasabi och gari finns i japanska butiker och i asiatiska hyllan i välsorterade butiker.

Ingredienser

portioner
  • 200 g sushiris, färdigkokt
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 förp wasabi
  • inlagd ingefära
  • japansk soja

Ponzusoja

  • 1 dl soja
  • 1 dl citron, saft
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 citrongräs (bankat)
  • 50 g ingefära
  • 50 g vitlök

Gör så här

Nigiri sushi

  1. Skapa din arbetsstation: skärbräda, vattenskål, sushiris samt wasabi.
  2. Skär fyra tunna skivor av varje fisksort. Fisken skall vara skuren diagonalt, mot fibrerna, om det känn svårt fråga en fiskhandlare om han/hon kan skära fisken åt dig.
  3. Sota musslorna på en torr och het stekpanna. Se till att alla sidor sotas.
  4. Skär sedan isär musslan på hälften och därefter nästan igenom på vardera halva. Vik ut musslan.
  5. Fukta sedan händerna i vatten, tag upp lite ris med högerhanden om du är högerhänt, annars vice versa, krama riset bestämt men ej för hårt så att en oval form av riset bildas.
  6. Tag sedan upp en skiva fisk med vänster hand samtidigt som du med höger pekfinger tar upp lite wasabi. Hellre för lite än för mycket.
  7. Stryk wasabin på fisksidan med hjälp av pekfingret och tryck sedan på ris-ovalen.
  8. Vänd sedan sushibiten i vänster hand så att fisksidan är vänd uppåt.
  9. Tryck till fiskskivan med höger pekfinger och långfinger.
  10. Placera den färdiga sushibiten/nigirin på vackert porslin.
  11. Fortsätt att göra sushibitar tills fisken är slut.

Ponzusoja

  1. Pressa ut citronsaften och blanda med sojan.
  2. Plocka ur kärnorna på chilin och hacka ner den.
  3. Banka på "roten" av citrongräset för att få ur mera smak och hacka ner det fint.
  4. Skala ingefäran och vitlöken och hacka ner detta i mindre bitar.
  5. Blanda ihop alla ingredienserna och sojan är färdig att servera till din sushi och gari.