Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli

44 röster
Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli
Foto: TV4

Du behöver

  • 200 g räkor med skal, skalade (koka gärna buljong på skalen till soppan)
  • 200 g fisk nedskuren i mindre bitar (efter smak och tillgång)
  • 500 g blåmusslor, kokta (använd gärna buljongen i soppan)
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 4 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 4-6 potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l fiskbuljong (alt musselbuljong)
  • 370 g krossade tomater
  • 1 tsk chiliflakes
  • citron, saften
  • apelsin, saften
  • färsk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 klyfta vitlök, finriven eller pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • citronsaft, några droppar
  • salt

Gör så här

  1. Fiskgryta
    Skala och skär ner samtliga grönsaker i mindre bitar.
  2. Fräs i olivolja några minuter utan att det tar färg.
  3. Häll i saffran, tomater, vittvin, chili och låt koka upp.
  4. Tillsätt buljong och låt koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Tag kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på lock. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Servera med aioli och ett gott bröd.
  10. Aioli
    Vispa äggula, vitlök och vinäger.
  11. Häll i olja under vispning i en tunn, jämn stråle.
  12. Smaka av med salt och citron.
21 december 2009