Grön potatissoppa
Grön potatissoppa
10 ingredienser
Marcus Samuelssons somriga potatissoppa. Perfekt på semestern!
Ingredienser
- 4 potatisar, skalade och delade i fjärdedelar
- 2 klyftor vitlök, skalade
- 1 l hönsbuljong
- 2 dl gräslök, finhackad
- 1 msk färsk dragon, finhackad
- 1,25 dl gräddfil (eller lätt crème fraiche)
- 100 g matjessill
- knäckebröd, hackat bitar
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Lägg potatisen med vitlöken i en medelstor kastrull. Häll på buljongen och låt den precis koka upp. Sänk värmen något och sjud potatisen i 25–30 minuter tills den är riktigt mjuk. Lyft av kastrullen från värmen.
- Mosa potatisen direkt i kastrullen med en mixerstav eller kör den till puré i omgångar i en matberedare.Tillsätt gräslök, dragon och limesaft.
- Blanda väl och rör sedan ner gräddfil eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg matjessill i botten av en djup tallrik, fyll på med soppan och toppa med lite knäckebrödsbitar.
- Soppan går också bra att servera kall.